Situata pe teritoriul Spaniei, nu departe de granita nordica, la contactul muntilor Cantabrici cu campia litorala a Golfului Biscaya, Pestera Altamira este cunoscuta ca " pestera cu cele mai renumite si reusite picturi rupestre paleolitice", fiind supranumita " Capela Sixtina a Artei Cuaternare.

Pestera Altamira a fost descoperita (intamplator) in anul 1868, de catre un vanator al carui caine cazuse in pestera.
Prima vizita a fost facuta de catre proprietarul terenului, Marcelino di Sautuola, in 1875, urmand ca in 1878 acesta sa o duca la Pestera Altamira si pe fiica sa, care, plimbandu-se prin pestera, a descoperit picturile.

Ca amator, Sautuola a efectuat o serie de sapaturi descoperind numeroase unelte ale omului paleolitic. De aici a tras concluzia ca, desi picturile erau de o prospetime stranie si o executie desavarsita, acestea au fost facute cu mii de ani in urma.


Vestea senzationalei descoperiri s-a raspandit repede in Europa, insa la Congresul Oamenilor de Stiinta de la Lisabona din 1880, Sautuola a fost ironizat, spunandu-i-se ca dovezile nu sunt concludente, ulterior fiind acuzat chiar de fals, ajungandu-se pana acolo incat sa i se spuna ca el a executat picturile.

Dupa 7 ani de la moartea lui Sautuola, descoperirea pesterii La Moute (Franta), avea sa confirme spusele sale. Celebrele picturi se gasesc in mai multe locuri din pestera, dar "Capela Sixtina a Artei Cuaternare" se afla pe tavanul "Salii cu picturi".



Pestera Altamira apartine localitatii Santillana del Mar si se afla la numai 27 km de orasul Santander, provincia Santander, regiunea Castilia Veche.
Mai multe informatii si fotografii puteti gasi pe http://museodealtamira.mcu.es/

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu