Să îți trăiești viața este ceva foarte rar. Majoritatea oamenilor doar există. Oscar Wilde

Cea mai mare colectie de citate despre viata . In acest articol am adunat peste 50 de citate despre viata, atat ale unor oameni cunoscuti, cat si citate despre viata al caror autor a ramas necunoscut.
Te invit, asadar, sa-ti aloci 10 minute din viata pentru a te delecta cu cele mai celebre citate despre viata.

Osho
Viata este o curgere, este un fluviu, viata este o miscare continua. Dar oamenii au impresia ca ei insisi reprezinta ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este incremenita; viata este o continua schimbare. Cu cat exista mai multa schimbare, cu atat viata este mai abundenta. Iar o viata abundenta aduce cu sine extraordinare schimbari, clipa de clipa.
Sunt doua feluri de oameni pe lume: cei care incearca sa-si umple goliciunea interioara si acele persoane foarte rare si deosebite care incearca sa-si vada aceasta goliciune.
Atunci cand te nasti, nu esti un copac, ci o samanta. Trebuie sa cresti, trebuie sa ajungi la o inflorire, iar aceasta inflorire va fi multumirea ta, inflorirea ta. Aceasta inflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatura decat cu tine, cu evolutia ta personala.

Numai dupa invidia altora iti dai seama de adevarata ta valoare. Ia viata de piept. Nu ca s-o trantesti, ci ca sa-i auzi inima cum bate.  Tudor Musatescu (citate despre viata)
Mahatma Gandhi

Traieste ca si cum maine ai muri si invata ca si cum ai trai vesnic.
Viata nu inseamna doar sa marim viteza.
Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.
Cei slabi niciodata nu iarta. Iertarea este puterea celor puternici.
Indiferent ce faci in viata, va fi nesemnificativ. Dar e foarte important sa faci ceva in viata.
Friederich Wilhelm Nietzsche 
Se poate aprecia calitatea unui om dupa cantitatea de singuratate pe care o poate suporta.
Ceea ce nu ne omoara, ne face mai puternici.
Fara muzica, viata ar fi o greseala.
Daca vrei sa ajungi sus, foloseste picioarele tale. Nu te lasa purtat, nu te catara pe spinarea sau pe capul altora.
Dalai Lama
Semeni o fapta, culegi un obicei; semeni un obicei, culegi un caracter; semeni un caracter, culegi un destin.
Fericirea nu e ceva gata facut, ea vine din faptele tale.
Fii bun de cate ori este posibil. Si este posibil intotdeauna.
Traieste o viata onorabila. Atunci cand imbatranesti si te gandesti in urma, vei putea sa te bucuri a doua oara de viata pe care ai trait-o.
Nu putem obtine pace in lume pana nu facem pace cu noi insine.

Daca vrei sa dobandesti puterea de a suporta viata, fii gata sa accepti moartea. Sigmund Freud (citate despre viata)
Platon
Unui om bun nu i se poate intampla nimic rau, nici in aceasta viata, nici in viata de dincolo.
Omul este un prizonier care nu are dreptul de a deschide usa inchisorii sale si sa evadeze. Un om ar trebui sa astepte si sa nu-si curme singur viata pana cand il cheama Dumnezeu.
Thomas Mann
Trebuie sa ne ducem fiecare propria noastra viata, fara egoism si fara sa-i socotim pe ceilalti ca niste mijloace, dar totodata fara sa ne tagaduim cu totul pe noi insine, sa ducem o viata de sine statatoare si potrivita firii noastre, o viata cu un echilibru rational intre indatoririle fata de altii si indatoririle fata de noi.
orice interes aratat fata de boala si moarte nu este decat alta expresie a interesului pentru viata.
opiniile nu supravietuiesc, daca nu ti se da prilejul de a lupta pentru ele.

Emil Cioran - Citate despre viata

As fi vrut ca viata sa circule in mine cu o plenitudine insuportabila. Sa fi fost responsabil de viata care curge in mine, si prin mine sa fi vorbit viata. Cartea amagirilor
Oamenii se impart in doua categorii: cei care isi cauta sensul vietii fara sa-l gaseasca si cei care l-au gasit fara sa-l caute. 
Ratatul e un om ca noi toti, cu diferenta ca el n-a consimtit sa respecte regulile jocului. De aceea il blamam si il ocolim, il dusmanim pentru ca a dezvaluit secretul nostru, il consideram pe buna dreptate, un mizerabil si un tradator.
Sunt experiente carora nu le mai poti supravietui. Dupa ele, simti cum orice ai face nu mai poate avea nicio semnificatie. Caci dupa ce ai atins limitele vietii, dupa ce ai trait cu exasperare tot ceea ce ofera acele margini periculoase, gestul zilnic si aspiratia obisnuita isi pierd orice farmec si orice seductie.


Viata exista pentru ea insasi, nu pentru moarte. Cine a stiut sa traiasca trebuie sa stie sa si moara. Henryk Sienkiewicz (citate despre viata)
Johann Wolfgang Goethe
Supremul bun ce il avem de la Dumnezeu si Natura este viata, acea rotire a monadei in jurul ei insasi, care nu cunoaste nici repaus, nici odihna; instinctul de a intretine si cultiva viata e sadit in fiecare dintre noi, dar esenta lui ramane pentru noi toti o taina.
mare greseala in viata este sa te crezi mai mult decat esti ori sa te pretuiesti mai putin decat faci.
Fiecare sa cugete in felul lui, caci oricand gaseste in calea sa un adevar, care-l ajuta in viata. Dar sa nu se lase in voia sortii, ci sa ia bine seama la sine insusi si viata sa, caci instinctul gol nu sade bine si nu se cade omului.
Cum poti sa te cunosti pe tine insuti? Niciodata prin contemplare, ci prin actiune. Incearca sa-ti faci datoria si vei vedea indata cate parale faci. Si care-ti este datoria? Cerinta fiecarei zile.
Oscar Wilde
Cel care traieste mai multe vieti trebuie sa moara de mai multe ori.
A te iubi pe tine insuti inseamna inceputul unei iubiri de-o viata intreaga.
Cinicul stie pretul fiecarui lucru, dar nu stie valoarea niciunuia.
Intotdeauna iarta-ti dusmanii. Nimic nu-i agaseaza mai mult.

Viata ne invata sa cultivam uitarea, ca o masura de consolare a fiintei. Lucian Blaga
Voltaire
Cine isi limiteaza dorintele este intotdeauna indeajuns de bogat.
Pleaca din viata ca de la ospat, multumind gazdei si pregatindu-te de duca.
Valoarea omului se masoara dupa greutatile biruite de el in aceasta viata.
Daca Dumnezeu nu ar exista, ar trebui inventat.
Iubeste adevarul, dar iarta greseala.
Paul Louis Lampert
Cine isi amana proiectele, le poarta incet, dar sigur, spre azilul de idei.
De familie esti legat prin ce-ti da, de lume prin ce-i dai.
Dragostea este un teritoriu enorm. Sufletele mici nu-l pot pastra.
In jungla, numai leul moare de batranete. Celelalte animale mor mancate de leu.
Masura departarii nu este kilometrul, ci dorul.
Nu avem dreptul de a-i face nefericiti pe cei pe care nu-i putem face fericiti.
Ca sa vezi bine, trebuie sa deschizi ochii. Ca sa vezi si mai bine, trebuie sa-i inchizi.
Albert Camus
Viata este suma optiunilor noastre.
rusinos sa fii fericit singur...
Dupa o viata intreaga, omul isi da seama ca a trait ani de zile spre a se convinge de un singur adevar. Dar un singur adevar, daca este evident, este de ajuns pentru conduita unei existente.
Exista in oameni mai multe lucruri de admirat decat de dispretuit.

In viata e mai necesar sa pierzi decat sa dobandesti. Samanta nu incolteste pana nu moare. Boris Pasternak (citate despre viata)
Immanuel Kant
Omul a fost facut dintr-un lemn atat de noduros, incat e lucru indoielnic ca s-ar putea ciopli vreodata din el ceva absolut drept.
Intelepciunea este viata organizata.
Nu trebuie sa dam crezare la tot ce spun oamenii, dar nici sa credem ca ei vorbesc absolut fara de vreun temei.
Nichita Stanescu
Nu ne putem trage de sireturi, fiindca eu ma port descult.
Sfant in om este sentimentul. El este in om si in afara lui in acelasi timp. Sentimentul este hrana cu care el satura foamea secundelor pe care le are de trait. Este un fel de nutret interior pentru un cal inca si mai interior. Un fel de gura locuind in centrul unei paini. Un ierbivor interior ierbii. ( Sursa: Ce este omul pentru martieni?) (citate despre viata)

Citeste si: citate despre dragoste/iubire

Nu incercati sa-i tratati pe oameni dupa cat merita. Spiritul superior nu trebuie sa se lase antrenat de asprimea celui caruia i se adreseaza - caci acesta-l conduce la ura, nici de prostia lui - care nu i-ar provoca decat dispret. Arthur Schopenhauer (citate despre viata)

Mircea Eliade
Pe Pamant omul e dator sa traiasca numai viata. Moartea lui adevarata o va trai in Cer. Daca incearca sa traiasca moartea pe Pamant, pacatuieste si se mistuieste in deznadejde. Si atunci, nici nu traieste cu adevarat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi.
Dupa o anumita varsta, toti oamenii au impresia ca au naufragiat, ca si-au ratat viata, ca au trait o viata idioata - absurda, o viata care nu putea fi a lor, care nu putea fi decat viata altuia. Pentru ca avem o parere prea buna despre noi insine si nu putem crede ca daca am fi trait intr-adevar viata noastra, ea ar fi putut fi atat de idioata. Noaptea de Sanziene
Libertatea inseamna, inainte de toate, autonomie, certitudinea ca esti infipt bine in realitate, in viata, iar nu in spectre sau dogme.
Moartea da unor oameni o viata fara de care existenta lor pamanteasca ajunge o simpla umbra. Oceanografie
Am hotarat de multe ori sa ma analizez pana la capat, sa patrund cat mai adanc in suflet. Dar n-am izbutit. Niciodata nu m-am putut concentra. Nu m-am putut gandi asupra mea insumi. De cate ori incercam sa ma analizez, ma trezeam intr-un intuneric desavarsit. De unde sa incep sa ma caut? Unde as putea fi eu insumi? Ce cautam eu? Sufletul meu. Unde? Si cum as putea recunoaste adevaratul meu suflet intre miile de suflete pe care le purtam in mine? Gandurile se risipeau. Ma desteptam cugetand la alte lucruri. Incepeam din nou, incapatanat, inchizand ochii, astupandu-mi urechile, apasand tamplele. Acelasi intuneric. Si nu intalneam nicaieri nicio lumina, niciun sprijin. Cum sa ajung la mine insumi? Cum sa-mi cunosc eu sufletul si sa vietuiesc intocmai dupa nevoile lui? Am aflat un singur lucru pe care-l banuiam insa de mult: ca eul meu din ceasul acesta nu e asemenea celui din ceasul trecut si cu atat mai putin celui din ziua trecuta. Romanul adolescentului miop (citate despre viata)

Esecul este singura oportunitate de a o lua de la capat intr-un mod inteligent. Henry Ford
Octavian Paler
Acesta este omul, domnilor. Rezista la multe, dar cateodata il doboara golul din jur.
Sa astepti oricat. Sa astepti orice. Sa nu-ti amintesti in schimb orice. Nu sunt bune decat amintirile care te ajuta sa traiesti in prezent. Viata pe un peron (citate despre viata)
Astazi stim ca nu putem face nimic impotriva mortii, dar ca trebuie sa facem totul in favoarea sperantei. Exista poate, o clipa in viata fiecaruia cand vede limpede ca nu negatia este rostul lui. Scrisori imaginare
Mai mult decat de Dumnezeu, ma tem de absenta lui Dumnezeu. 
Abraham Lincoln
In definitiv, nu anii din viata ta sunt cei care conteaza, ci viata din anii tai.
Piciorul mi-a alunecat si in cadere l-a atins pe celalalt. M-am redresat si mi-am zis: am alunecat doar, nu am cazut!
Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine.
Poti pacali cativa oameni tot timpul si toti oamenii o perioada, dar nu poti pacali toti oamenii tot timpul.
Sunt in favoarea drepturilor animalelor ca si in favoarea drepturilor omului. Aceasta este calea unui om complet.
Uneori ai succes in viata, alteori inveti. Robert Kiyosaki (citate despre viata)
Socrate
viata frumoasa si utila este aceea in care gandirea si actiunea se sustin neincetat una pe cealalta.
Cine vrea sa miste lumea, trebuie mai intai sa se miste el insusi.
Cunoaste-te pe tine insuti. (Nosce te ipsum)
Lucius Annaeus Seneca
Invata a muri! Cine invata sa moara, nu mai stie sa fie orb. El este deasupra si in afara oricarei implicari.
Cel mai puternic om este cel care se stapaneste pe sine insusi.
Cine nu stie si nu stie ca nu stie - e prost, evita-l; cine nu stie si stie ca nu stie - este neinvatat, ajuta-l; cine stie si nu stie ca stie - e adormit, trezeste-l; cine stie si stie ca stie - e intelept, asculta-l!
Constantin Brancusi
Lucrurile nu sunt greu de facut. Totul e sa te pui in starea de a le face.
La umbra marilor copaci nu creste nimic.
Cine nu iese din eu, n-ajunge absolutul si nu descifreaza nici viata.
Ernesto Sabato
Sunt multi cei care, in furtuna, continua sa lupte, oferindu-si timpul si chiar viata pentru celalalt.
Voi fi intotdeauna cel care a asteptat sa i se deschida usa in fata unui perete fara usa.

A visa este fericirea, a astepta este viata. Victor Hugo

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu