Salar de Uyuni sau Salar de Tunupa este cel mai mare terasament de sare din lume si cuprinde o suprafata de 10,582 kilometri patrati. Acesta este situat in regiunile Potosi si Oruro din sud-vestul Boliviei, aproape de creasta Anzilor si se afla la o altitudine de aproximativ 3656 m.


salar-uyuni-bolivia

salar-imagine-2Salar de Uyuni a fost format ca urmare a transformarilor mai multor lacuri preistorice, in prezent fiind acoperit de o crusta de sare cu o grosime de cativa metri si are o planeitate extraordinara, diferentele de nivel pe intreaga zona a Salar de Uyuni fiind de maxim un metru.
imagine-salar-3Crusta serveste ca sursa de sare si acopera un bazin de saramura extrem de bogata in litiu, 50-60% din rezervele de litiu ale planetei aflandu-se aici. Zona de mare, cerul senin si planeitatea exceptionala, fac din Salar de Uyuni un loc ideal pentru calibrarea altimetrelor de sateliti de observare a Pamantului.

Salar de Uyuni face parte din platoul Altiplano din Bolivia, care a fost format in perioada de ridicare a muntilor Anzi. Platoul include atat lacuri cu apa sarata cat si lacuri cu apa dulce.
Temperaturile in zona platoului ating un maxim de 21 de grade Celsius in perioada Noiembrie - Ianuarie, si un minim de 13 grade Celsius in luna Iunie. Noptile sunt reci pe tot parcursul anului, temperaturile fiind  cuprinse intre -9 si 5 grade Celsius.

Sursa foto: http://commons.wikimedia.org/

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu