Aflata pe partea stanga a Dunarii, in Pesta, Bazilica Sfantul Stefan  este o catedrala Romano - Catolica din Budapesta.  Datorita arhitecturii (stil neo-renascentist) si trecutului incarcat de istorie, Bazilica Sfantul Stefan este fara doar si poate unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Budapesta. Numita dupa primul rege al Ungariei, Stefan I (István I 970 - 1038), declarat drept Sfant al Ungariei, Bazilica Sfantul Stefan este cea mai mare catedrala din Budapesta, cu o capacitate de 8,500 de persoane, ocupand locul 3 in topul celor mai mari catedrale din Ungaria.


sfantul-stefan-budapesta
foto credit: Adam Kliczek


Bine de stiut
Bazilica Sfantul Stefan gazduieste cea mai mare comoara religioasa a Ungariei, mana dreapta mumificata a Sfantului Stefan.
Daca vrei, poti urca in turnul central al bisericii (foto sus), avand o panorama extraordinara a orasului.
Biserica poate gazdui pana la 8.500 persoane.
Datorita acusticii extraordinare, biserica gazduieste de-a lungul anului o serie de concerte de orga. Detalii despre concertele de orga gazduite in Bazilica Sfantul Stefan puteti gasi pe http://www.bazilika.biz/koncertek.
In cel mai inalt punct, biserica masoara 96 metri.
Odata ajunsi la Bazilica Sfantul Stefan puteti vizita in imediata apropiere si Palatul Parlamentului din Budapesta, Podul cu Lanturi (Podul Széchenyi) si multe alte obiective.


bazilica-stefan-budapesta
foto credit: Adam Kliczek
Program si preturi
Luni - Vineri: 9 - 17
Sambata: 9 - 13
Duminica: 9 - 17
Intrarea este libera, insa daca vrei sa vizitezi cupola trebuie sa platesti in jur de 500 de HUF (aprox. 8 lei).
Cupola poate fi vizitata doar in perioada aprilie - octombrie, in restul anului accesul turistilor este restrictionat.
Cei care vor sa viziteze bazilica insotiti de un ghid pot face asta pentru 2000 HUF (aprox. 30 lei). Ghidul vorbeste limba engleza si are program de luni pana vineri intre 10:00 si 15:00. Rezervari puteti face la numarul (+36 1) 338 2151. Mai multe detalii gasiti pe http://www.budapestbylocals.com.

cupola-sf-stefan
foto credit: Carlos Delgado
Scurt istoric
Anul 1810 - Statul Ungar a demarat o campanie de strangere de fonduri pentru construirea Bazilicii Sfantul Stefan. Cu toate acestea, constructia incepe abia in anul 1851, avand la baza schitele lui József Hild, un cunoscut arhitect din Budapesta.
Anul 1867József Hild moare, lucrarile fiind preluate de catre Miklós Ybl, arhitect a numeroase cladiri din capitala Ungariei, inclusiv al cladirii Operei din Budapesta.
22 ianuarie 1868 - cupola bazilicii se prabuseste. Motivele prabusirii fiind materialele de constructie si calitatea executiei. Prabusirea cupolei a afectat serios si structura intregii bazilici, motiv pentru care, timp de 1 an, lucrarile au fost oprite pentru demolarea partilor construite si evacuarea molozului. Ybl Miklós a refacut si a revizuit schitele de constructie, inlocuind formele elenistice și stilul clasicist cu elemente neo- renascentiste.
Anul 1891Ybl Miklós moare si el, lucrarile fiind supravegheate pana la terminare de catre József Kauser.
1905 - Interiorul bazilicii este gata, odata cu el, incheindu-se si lucrarile de constructie. In acelasi an, Bazilica Sfantul Stefan este sfintita.
1944 - 1945 - Structura acoperișului , turnurile și zidurile exterioare sunt deteriorate în Al Doilea Război Mondial.
1947 - Structura de lemn a cupolei ia foc în timpul lucrărilor de reparații de pe acoperiș .
1971 - Mana dreapta a Sfantului Stefan este depusa in Bazilica Sfantul Stefan.
1991 - Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat biserica la festivalul regelui Sf. Ștefan.
1993 - Papa ridică basilica la rangul de co-catedrală a Arhiepiscopiei.
Intre 1983 si august 2003, Bazilica Sfantul Stefan este restaurata, montandu-se 2 lifturi in turnurile aflate pe fatada principala a cladirii. In prezent, vizitatorii pot alege sa urce cele 364 de trepte  sau sa foloseasca liftul.

La final, un videoclip scurt cu o videoproiectie pe catedrala. Enjoy!

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu